top of page
alexandre-debieve-FO7JIlwjOtU-unsplash.jpg

Elektromechanische Technieken

Derde graad

Finaliteit: doorstroom/arbeidsmarkt

Elektromechanische Technieken


 


Godsdienst
Lichamelijke opvoeding
Nederlands
Engels

Frans
Natuurwetenschappen

Aardrijkskunde

Geschiedenis

Wiskunde

Elektromechanische

technieken


Totaal:

5de jaar


2u
2u
2u
2u

2u
1u
1u

1u
3u

16u


 

32u

6de jaar


2u
2u
2u
2u

2u
1u
1u

1u
2u

17u


 

32u

VTI LOGO_BLAUW-ORANJE_achtergrond transparant.png
BSO (Arbeidsmarktgerichte finaliteit)
BSO (Arbeidsmarktgerichte finaliteit)

Iets voor jou?

 

Elektromechanische Technieken staat voor creatief, dynamisch, polyvalent… Elektromechanica gaat over elektriciteit, mechanica, automatisering, hernieuwbare energie, vormgeving, materialen, ontwerp, machines en veel meer.  Daarom is de richting EMT ook één van de meest polyvalente technologische studierichtingen.

Als leerling moet je belangstelling hebben voor het technisch proces. Je krijgt een theoretische en technische vorming die sterk wetenschappelijk is onderbouwd. Hierbij ligt het accent voornamelijk op de componenten elektriciteit en mechanica.

Tijdens je studie onderzoek je de kenmerken van materialen, onderdelen en uitvoeringstechnieken. Je werkt product-, maar vooral procesgericht met aandacht voor kwaliteitseisen en wetenschappelijke modellen. Daarnaast leer je ook ontwerpen en voorbereiden met behulp van professionele software.

De beoogde kennis, vaardigheden en attitudes verwerf je op een wetenschappelijke inzichtelijke wijze. Het bestuderen van het concept en het voorbereiden van de uitvoering krijgen de meeste aandacht. Het uitvoeren van basisconstructies en installaties dient om jouw concepten te evalueren.

Vanaf de derde graad gaat heel veel aandacht naar technische systemen en processen. Je bestudeert de werking ervan en leert op een gestructureerde wijze fouten lokaliseren en oplossen.

Tenslotte ga je in het laatste jaar alle kennis bundelen in één groot project met name de geïntegreerde proef of GIP.

Wat nadien?

Na het beëindigen van je middelbare school heb je de mogelijkheid om verder te studeren in diverse bachelor- en masteropleidingen.  Procesautomatisering, klimatisering, onderhoudstechnologie of zelfs technisch-commercieel adviseur zijn slechts een aantal opleidingen uit het aanbod van het hoger onderwijs.

 

Je kan echter ook terecht in een groot aantal specialisatiejaren (Se-n-Se) zoals meet- en regeltechnieken, automatie, koeltechnieken, beveiligingstechnieken, ….

In een complexe maatschappij als de onze, met een hoge loonkost, dwingt men bedrijven om steeds verder te automatiseren en is er een grote nood aan mensen met STEM-profielen om dit te realiseren. Naast de mogelijkheden om je studies verder te zetten heb je vaardigheden verworven die je toelaten in ondernemingen polyvalente technologische taken op te nemen.

bottom of page