
Mechanische Vormgevingstechnieken
Derde graad
Finaliteit: doorstroom/arbeidsmarkt
Basisvorming
Godsdienst
Aardrijkskunde
Engels
Frans
Geschiedenis
Lichamelijke opvoeding
Nederlands
Wiskunde
Specifiek gedeelte
Mechanische vormgevingstechnieken
mechanica, technisch tekenen, realisatietechnieken/CNC
Realisaties mechanische vormgevingstechnieken + stages
Verspanend, CNC verspanend
monteren en energiekringen
Totaal:
Mechanische Vormgevingstechnieken
2u
1u
2u
2u
1u
2u
2u
2u
10u
12u
36u

BSO (Arbeidsmarktgerichte finaliteit)
BSO (Arbeidsmarktgerichte finaliteit)
Voor wie?
De logische vooropleidingen zijn de 2de graad Elektromechanische technieken, Technologische wetenschappen of Mechanische technieken.
Omschrijving?
Mechanische vormgevingstechnieken is een technisch-professionele STEM-opleiding. Er is zeer veel aandacht voor uitvoeringsgerichte vaardigheden. Je leert o.a. schetsen maken, plannen lezen, werkanalyses en werkmethodes opstellen, ingrijpen in de fasen van de vormgevingstechniek (vorm geven aan een metalen werkstuk), machines instellen, bedienen en (de)monteren … .
De basiskennis van mechanische en in mindere mate elektrische principes wordt verder uitgediept. Het gaat echter niet over een theoretische (zoals in Elektromechanica of Industriële wetenschappen) maar eerder om een praktische uitdieping. Je leert mechanische constructies en installaties vormgeven vanaf het studiebureau tot en met de realisatie. Je leert de verschillende aspecten van het ontwerp herkennen, interpreteren, toelichten en verwerken.
Zo kom je tot praktische realisaties die je kunt uitvoeren.
Je maakt hierbij gebruik van professionele software op de computer.
In de praktijklessen maak je aanvankelijk met hand en machine werkstukken waarbij boren, schaven, frezen, draaien en slijpen toegepast worden. Je leert metaalbewerkingsmachines instellen en bedienen. Het programmeren en werken met computer, numeriek gestuurde machines en computertekenen zijn geïntegreerd.
En verder?
Als je slaagt behaal je een diploma Hoger Secundair Technisch diploma gekoppeld aan deze studierichting.
Afgestudeerd in deze richting maakt dat je daarnaast een brede keuze hebt in bacheloropleidingen. Hieronder vind je de meest logische vervolgopleidingen die als leidraad kunnen dienen. Er zijn nog andere opties, uiteraard maak je zelf een keuze.
-
Bacheloropleidingen: elektromechanica, Onderwijs.
-
Andere mogelijke opleidingen:
-
Se-n-Se
-
graduaat (HBO5)
-